Multipl Skleroz ve Miyelin Hastalıkları

Sık sorulan sorular

Hasta ve yakınlarının sık olarak bize yönelttikleri sorular ve yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

MS genetik yatkınlığı olan bireylerde ancak uygun çevresel etkenlerin varlığı altında ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda genetiktir ancak kalıtsal değildir. MS hastalarının  sadece %5-10’unda bir başka aile bireyinde MS’e rastlanmaktadır. Genetik olarak birbirinin kopyası olan tek yumurta ikizlerinde bile MS’in her iki kardeşte izlenme sıklığı sadece 1/3’tür. 

Maalesef henüz hayır. Bu haber gerçekleri yansıtmıyor. Henüz sadece farelerde saptanmış bir bulgu, gerçekmiş gibi sosyal medyada yayıldı.

MS kronik bir hastalıktır ve doğası gereği dalgalanmalar gösterir. Bu dalgalanmalar hastalarda yanlış bir iyilik hissi ortaya çıkarmaktadır. Bu durum da sosyal medyada, kullanılan bitkisel tedaviler ve doğal yöntemler neticesinde bu iyilik durumunun ortaya çıktığı haberlerinin yayılmasına neden olmaktadır. Doğal yöntemler MS’e zarar vermez ancak tedavi de etmezler.

Ataklar klinik olarak yeni ve geçmeyen bulguların ortaya çıkma durumudur. Bu nedenle sadece MR’a bakıp bir hastanın atak geçirip geçirmediği değerlendirilmez. Ayrıca çoğu zaman bir hastanın atak geçirip geçirmediğini anlamak için MR’a da ihtiyaç duyulmamaktadır. İyi bir öykü ve nörolojik muayenede ortaya çıkan yeni bulgular atak olduğunu göstermek için yeterlidir.

Hayır, zarar vermez. Bu da halk arasında yayılan yanlış ilişkilendirmelerden bir başkasıdır. Çoğu zaman bel suyu alınmasını gerekli kılan nörolojik hastalığın ilerlemesi nedeniyle izlenen yeni belirtiler bel suyu alındıktan sonra olduğu düşünüldüğü için, yeni sorun ile bel suyu alınması arasında halk arasında yanlış bir ilişki kurulmaktadır. Gerçekte durum tam tersidir. Bel suyu alınmaması neticesinde tanının yanlış yönde ilerlemesinden hastalar çok daha fazla mağdur olabilir. 

MS poliklinik randevusunu kliniğimizin ve İstanbul Tıp Fakültesi internet sitelerinden veya fakültemizin 212-414 24 24 no’lu telefonunu arayarak alabilirsiniz.

Sistemimiz gereksiz başvuruları azaltmak amacıyla sadece kliniğimize kaydolmuş hastalara randevu vermektedir. Daha önce kliniğimizde muayene edilmediyseniz, öncelikle genel nöroloji polikliniğimizde değerlendirilmeniz ve oradan yönlendirilmeniz gerekmektedir. Eğer sizi bir hekim kliniğimize yönlendirdiyse, ilgili hekimden durumunuzu bildiren bir konsültasyon mektubu ile sekreterliğimize bizzat başvurmanız halinde randevu alabilirsiniz.

E-nabız sisteminde MR’lar sadece teker teker incelenebilmektedir. Bu nedenle, geçmiş MR’larınız ile karşılaştırma yapma imkanı olmamaktadır. Ayrıca MR görüntülerinin indirilmesi ve açılması bazı durumlarda 30 dakikadan uzun sürmektedir. Bu da hastalarımız açısından daha uzun bekleme sürelerine neden olabilmektedir. Bu nedenle MR görüntülerinizi gelmeden önce E-nabız sisteminden DICOM formatında bizzat indirmeniz, indirme izinleri yoksa da MR’larınız çektiğiniz laboratuvardan MR CD’lerinizi almanız işlemlerinizi belirgin şekilde kısaltacaktır.

Bunun için E-nabız veya E-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Öncelikle E-nabıza girip bir e-mail hesabı kaydetmelisiniz. Sonrasında da Görüntülemelerim sayfasında ilgili MR’ınızı bulup E-posta gönder tuşuna basınız. Sistem size hangi formatta indirmek istediğini sorunca DICOM formatını seçiniz. Sonrasında e-posta adresinizi girip, gönder tuşuna basınız. E-postanıza gelen mailde indir bağlantısını tıklayıp dosyanın sıkıştırılmış halini bilgisayarınıza kaydediniz. Muayeneye gelirken bu dosyayı yanınızda getiriniz. E-postanıza gelen bağlantının 24 saat sonra geçerliliğini yitirdiğini belirtmek isteriz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Kliniğimizde ilaçlar sadece salı ve cuma günleri saat 13:00-15:00 saatleri arasında birinci kattaki sekreterliğimizde yazılmaktadır. 

Bunun için hastaların kliniğimize bizzat başvurması ve randevu alıp muayene olması gerekmektedir. Hali hazırda bir randevunuz varsa, talebinizi muayene esnasında hekiminize iletebilirsiniz.

Bu talebinizi muayene olurken hekiminize yönlendirirseniz gerekli evraklarınız aynı hafta içinde hazırlanmaktadır.

İlaç yazılması için SGK tarafından hastaların hastanelere bizzat başvuru yapması zorunlu tutulmaktadır. Bu nedenle hastaneye bir ambulans vasıtasıyla hastanın gelmesi gerekmektedir. Ancak hastanemizde geçen yıl başlatılan uzaktan muayene sistemi sayesinde hastanızı evden görüntülü arama ile değerlendirilip, uygun hastalara yardımcı olabiliyoruz. Bunun için Fakültemiz internet sayfasını ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Kortizonlu ilaçlar vücutta tuz birikimine ve kan glukozunun yükselmesine neden olup tansiyonun ve şekerin  yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hastalara tedavi alınan günlerde tuz ve şeker tüketimini azaltmaları önerilir. Ayrıca, özellikle şeker ve hipertansiyon hastalarında kortizon alınan günlerde tansiyon ve şeker takibini sıklaştırmaları da uygun olur.

Fingolimod tedavisi başlamadan önce aşağıdaki testlerinizin görülmesi gereklidir. 

  • Kan sayımı, AST, ALT, BUN, kreatinin, total kolesterol, LDL, trigliserit
  • HBsAg, anti-HBsAg, anti-HBc IgG, anti-HIV, anti-VZV
  • Göz optik koherans tomografisi (OCT)
  • EKG