Multipl Skleroz ve Miyelin Hastalıkları

Ofatumumab

Ofatumumab nedir, nasıl etki etmektedir?

Ofatumumab, rekombinant DNA teknolojisi ile bir murin hücre hattında (NS0) tamamen insandan üretilen bir anti-CD20 monoklonal antikordur. Ofatumumab monoklonal antikorlar olarak adlandırılan bir ilaçlar grubuna aittir. Ataklarla seyreden multipl skleroz hastalarının tedavisinde kullanılır. B hücrelerinin yüzeyindeki CD20 olarak adlandırılan bir hedefe bağlanarak etki eder. B hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve multipl sklerozda role sahip bir beyaz kan hücresi tipidir. Multipl sklerozda, bağışıklık sistemi sinir hücrelerinin etrafındaki koruyucu tabakaya saldırır. B hücreleri bu süreçte yer alır. Ofatumumab, B hücrelerini hedef alıp, uzaklaştırarak, atak olasılığını azaltır, semptomları hafifletir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.

Ofatumumab nasıl kullanılır?

Başlangıç dozu 0, 1. ve 2. haftalarda uygulanan 20 mg ofatumumab’ı takiben ayda bir kez 20 mg cilt altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır.

Zaman Doz
0. hafta (Tedavinin Başlangıcı) 20 mg
1. hafta 20 mg
2. hafta 20 mg
4. hafta 20 mg
Ardından her ay

20 mg

Ofatumumabı günün istediğiniz saatinde kullanabilirsiniz (sabah, öğle veya akşam). Deri altı enjeksiyonu ile uygulanır. İlk enjeksiyon bir sağlık uzmanı denetimi altında uygulanmalıdır. Ofatumumab kullanıma hazır kalemler sadece tek kullanımlıktır.

Ofatumumab kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Ofatumumab diğer birçok MS ilacı gibi enfeksiyonlara yatkınlık yapabilmektedir. Bu nedenle dikkatli olmanız önerilir.

Ofatumumab alan hastalar takipte ne tür incelemeler yapmalıdır?

Ofatumumab ile tedavi edilirken belirli aralıklarla hekim muayenesi önemlidir. Ofatumumab tedavisini kullanırken, doğmamış bebeğe zarar verme riski olduğundan gebe kalmaktan kaçınmalısınız. 

İlk ilaca başladığınızda ayda bir kez, üçüncü aydan sonra sonuçlarınız normal olması şartı ile üç ayda bir kez hemogram ve biyokimya testlerinizi yaptırarak, hekiminize ya da hemşirenize bildirmelisiniz.

Ofatumumabın ne tür yan etkileri olabilir? 

Çok yaygın:

  • Boğaz ağrısı veya burun akıntısı gibi semptomlarla üst solunum yolu enfeksiyonuları
  • Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, ağrı, kaşıntı ve şişlik gibi enjeksiyon bölgesi reaksiyonlar
  • Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, titreme ve yorgunluk gibi enjeksiyonla ilişkili reaksiyonlar
  • Bunlar genellikle, bilhassa ilk enjeksiyondan sonra olmak üzere bir ofatumumab enjeksiyonundan sonraki 24 saat içinde meydana gelir
  • Enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan immünoglobulin M olarak adlandırılan belli bir proteinin kan düzeyinde azalma

Bunlar ofatumumabın hafif yan etkileridir.

Yaygın:

  • Enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan immünoglobulin M olarak adlandırılan bir proteinin kan düzeyinde azalma
  • Ağız uçukları

Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve ilacın kesimini gerektirmemektedir.

Ofatumumab hangi ilaçlarda bulunur?

Ofatumumab; Arzerra, Kesimpta gibi ilaçlarda bulunur.