IVIG (İntravenöz immünglobulin)
İntravenöz İmmünglobulin (IVIG) tedavisi nedir ve hangi hastalara uygulanır?
IVIG bağışıklık sistemi hastalıkları ile ilgilenen uzman hekimler tarafından uygulanan tedavi yöntemlerinden birisidir. Antikor eksikliğinin görüldüğü bağışıklık yetmezliklerinde ve diğer bazı bağışıklık sistemi hastalıklarında uygulanır.
IVIG içinde ne vardır?
IVIG içinde, bağışıklık yetmezliği olan kişilerin vücudunda eksik olan ve antikor adı verilen IgG yapısında bağışıklık proteinleri vardır. Bu maddeler 20.000’den fazla sağlıklı kan vericisinden elde edilir ve hazırlanmadan önce kan yolu ile bulaştığı bilinen tüm hastalıklar açısından çok ayrıntılı işlemlerden geçirilir.
IVIG tedavisi nasıl uygulanır?
IVIG toplardamar içine serum şeklinde verilir. Uygulama süresi ortalama 3-4 saattir. Bu süre hastanın alacağı IVIG miktarına, klinik durumuna ve yaşına göre değişebilir.
IVIG tedavisinin süresi, sıklığı ve dozu nedir?
Bağışıklık hastalıklarının tedavisi uzun sürelidir. IVIG tedavisi genellikle en az 1-2 yıl civarında ve 4 haftalık aralıklarla uygulanır. Dozlar hastanın tanısına, klinik durumuna ve yaşına göre uzman doktor tarafından belirlenir.
IVIG nasıl etki eder?
IVIG tedavisinin temel etkisi, vücutta eksik olan bağışıklık maddelerinin tamamlanması veya düzenlenmesidir. Böylece hastanın enfeksiyonla mücadelesi kolaylaştırılır. Bunun yanında IVIG tedavisinin bağışıklık sistemi üzerinde faydalı birçok etkisi daha vardır.
IVIG nasıl temin edilir?
IVIG sadece uzman hekimlerin hazırladığı ilaç kullanım raporu ile ve özel bir reçeteye (mor reçete) yazılarak hastaneden temin edilir.
IVIG tedavisi alan hastalar ne yapmalıdır?
Hastalar IVIG tedavisi için geldiğinde; bir önceki tedaviden sonra sorun olup olmadığını, halen herhangi bir şikayetleri olup olmadığını sağlık görevlisine ifade etmelidirler. 18 yaşından küçük hastalar tedaviye mutlaka veli/vasi gözetiminde gelmelidirler. IVIG tedavi aralıkları kesinlikle aksatılmamalıdır.
IVIG tedavisinin istenmeyen etkileri var mıdır?
Tüm tedavilerde olduğu gibi İVİG tedavisinin de istenmeyen bazı yan etkileri vardır:
En sık gözlenen; damardan uygulamanın hızlı olması neticesinde ortaya çıkabilen titreme, baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, alerjik reaksiyonlar, eklem ağrısı, kan basıncı değişiklikleri, bel ağrısı, göğüs ağrısı, kas ağrıları ve sıkıntı hissi gibi yan etkilerdir.
Nadiren gözlenen; renal yetmezlik, damar tıkanıklıkları, baş ağrısı ve alerjik yan etkilerdir.
IVIG tedavisi esnasında yan etki gelişirse neler yapılır?
Tedavi sırasında gelişebilecek reaksiyonlar kliniğimizde yakından takip edilmekte ve gerekli tedaviler yapılarak tedavinin sürdürülmesi sağlanmaktadır. Teorik olarak, her ilaç için istenmeyen etkilerin olması riski bulunduğundan, IVIG tedavilerinin bu konuda deneyimli sağlık kurumlarında yaptırılması tavsiye edilmektedir.