Multipl Skleroz ve Miyelin Hastalıkları

Rituximab (Mabthera®)

Rituximab nedir, nasıl etki etmektedir?

Rituximab, bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzeylerindeki CD20 adı verilen antijene karşı bir monoklonal antikordur. Bağışıklık sisteminin işleyişine etki ettiğinden MS tedavisinde kullanılır. Rituximab, CD20 yüzey antijeni bulundurmayan plazma hücrelerine ve kök hücrelere zarar vermeden normal ve patojenik bağışıklık sistemi hücrelerini (B lenfositler) yok ederek etki gösterir.

Rituximab nasıl kullanılır?

Rituximab size bir doktor veya hemşire tarafından uygulanacaktır. Bir toplardamardan infüzyon yolu ile verilecektir (İntravenöz infüzyon veya kısaca IV infüzyon olarak adlandırılır).

Rituximab kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Rituximab, aktif bir enfeksiyonu olan hastalarda ve tedavisiz şekilde hepatit virüs taşıyıcısı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Rituximab öncesi istenecek tetkikler şunlardır: Hemogram, geniş biyokimya, PA Akciğer grafisi, HbsAg, Anti-HCV, Anti-HIV, Anti-HBc IgG, Anti-HBs.

Rituximab ilk uygulamada 15 gün ara ile 1000 mg/gün sonrasında 6 ayda bir kez 1000 mg/gün uygulanacaktır.

Rituximab’ın ne gibi yan etkileri olabilir?

Rituksimabın damar içine verilmesi sırasında ciltte döküntü ve kaşıntı gibi alerjik yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Rituksimabın bağışıklık sistemi üzerine etkisinden dolayı da hastalarda enfeksiyonlara yatkınlık olabilir.

Rituximab hangi ilaçlarda bulunmaktadır?

Rituximab, Mabthera ve Redditux ticari isimleriyle piyasada bulunmaktadır.