Siponimod
Siponimod nedir ve etki mekanizması nasıldır?
Siponimod sfingozin-1-fosfat (S1P) reseptör modülatörü olan siponimod adlı etkin maddeyi içermektedir. Progresif (ilerleyici) faza (SPMS) geçmiş olan MS hastalarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Siponimod, vücudun bağışıklık hücrelerinin (akyuvarlar) beyne ve omuriliğe gitmesini ve sinir hücrelerine saldırmasını azaltarak etkisini gösterir. Birçok hastanın dahil edildiği bilimsel bir çalışmada siponimodtedavisinin, kötüleşen engellilik, beyin lezyonları ve nüksler gibi hastalık aktivitesinin etkilerini yavaşlattığı gösterilmiştir.
Siponimod tedavisi nasıl kullanılır?
Tedaviniz beş günlük bir titrasyon ile başlayacaktır. Tedavinize 1. ve 2. günlerde 0,25 mg (1 tablet) dozla başlayacak, bunu takiben 3. günde 0,5 mg (iki tablet), 4. günde 0,75 mg (üç tablet) ve 5. günde 1,25 mg (beş tablet) ile devam edeceksiniz. Bu program 6. günden itibaren önerilen tedavi dozuna (tedavi başlamadan önce yapılan genetik test sonuçlarına bağlı olarak 2 mg veya 1 mg) ulaşmak için yapılacaktır.
Siponimod dozunun belirli bir süre dahilinde kademeli olarak arttırılması, tedavinizin başlangıcında kalbinizdeki geçici etkinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Siponimod tabletlerinizi günde bir kez almalısınız. İdeal olarak, bu her gün aynı saatte olmalıdır. İlk 6 gün tabletlerinizi sabah almanız önerilir. Tabletler aç veya tok karnına alınabilir.
Siponimod tedavisini kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Tedaviye başlamadan önce hekiminiz size uygun dozu belirlemek amacıyla siponimodun vücudunuzda ne kadar iyi parçalandığını belirlemek üzere genetik test yapacaktır. Bazı durumlarda test, siponimod tedavisinin sizin için doğru tedavi seçeneği olmadığını gösterebilir. Yakın zamanda (son 6 ay içinde) ölçülmediyse, akyuvar sayınızı ve karaciğer fonksiyonunuzu kontrol etmek için kan testi de yapılabilir.
Gözün merkezinizde görme bozuklukları veya görme sorunları (maküler ödem), göz iltihabı veya enfeksiyonu (üveit) varsa veya daha önce olduysa veya kan şekeri seviyeniz yüksekse (diyabet) bunu hekiminize bildirin. Bu durumlardan herhangi biriyle ilişkili bir öykünüz varsa, hekiminiz siponimod ile tedaviye başlamadan önce bir göz muayenesi yaptırmanızı önerebilir.
Altta yatan bir kalp probleminiz varsa veya kalp atış hızınızın yavaşlamasına neden olabilecek ilaç kullanıyorsanız, siponimod tedavisine başlamadan önce hekiminiz tansiyonunuzu ölçecek ve kalbinizin ritmini kontrol etmek için bir elektrokardiyogram (EKG) testi yapacaktır. Hekiminiz, siponimod ile tedaviye nasıl başlamanız gerektiği ve nasıl izlenmeniz gerektiği konusunda sizi bir kalp hastalıkları uzmanına yönlendirebilir.
Siponimod alan hastalar takipte ne tür incelemeler yapmalıdır?
Siponimod alan hastaların tedavi başlangıcından 3-6 ay sonra göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Göz ile ilgili belirtileriniz varsa bir göz doktoru tarafınızdan kontrolünüz yararlı olacaktır.
İlk ilaca başladığınızda ayda bir kez, üçüncü aydan sonra sonuçlarınız normal olması şartı ile üç ayda bir kez hemogram ve biyokimya testlerinizi yaptırarak hekiminize ya da hemşirenize bildirmelisiniz.
Siponimod tedavisinin ne gibi yan etkileri olabilir?
Siponimod gözün arka kısmında şişmeye neden olabilir. Bu durum maküler ödem olarak bilinir ve erken teşhis edilmesi önemlidir.
Bağışıklık sistemini etkilediğinden, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız kalabilirsiniz.
Siponimod birçok MS ilacında olduğu gibi karaciğer fonksiyon testlerinde anormal sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Siponimod ile tedavi edilirken cilt maligniteleri riski artabilir. Belirli aralıklarla hekim muayenesi önemlidir. Siponimod tedavisini kullanırken, fetüs üzerindeki etkilerine dair yeterli bilgi olmadığından gebe kalınmamalıdır.
Siponimod hangi ilaçlarda bulunmaktadır?
Siponimod, Admiraz gibi ilaçlarda bulunur.