Multipl Skleroz ve Miyelin Hastalıkları

Alemtuzumab (Lemtrada®)

Alemtuzumab Nedir? Nasıl Etki Etmektedir?

Alemtuzumab alemtuzumab etkin maddesini içermektedir. Alemtuzumab multipl sklerozun bir formu olan Tekrarlayan-Düzelen Multipl Skleroz (Relaps Remitting Multipl Skleroz RRMS) tanılı hastaların tedavisi için kullanılmaktadır. 

MS üzerindeki terapötik etkisini gösterdiği mekanizma tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Ancak, araştırmalar, lenfosit tüketimi (deplesyonu) ve repopülasyonu yoluyla immunomodülatör etkileri işaret etmektedir. Alemtuzumab ile B ve T hücre düzeylerinin azalması ve bunu izleyen  repopülasyon, relaps potansiyelini azaltabilmekte, böylece hastalığın ilerleyişi geciktirilebilmektedir.

Alemtuzumab Nasıl Kullanılır?

Başlangıç tedavisinde, 5 gün boyunca günde bir infüzyon (1. Kür) ve bir yıl sonra, 3 gün boyunca günde bir infüzyon (2. Kür) şeklinde uygulanır.

İki kür arasında Alemtuzumab tedavisi yoktur. Bazı hastalar, iki kürlük başlangıç tedavisinden sonra MS hastalığının belirti veya işaretlerinin görülmesi durumunda, bir veya iki ilave tedavi kürü daha alabilirler. İlave bir tedavi kürü bir önceki tedaviden en az bir yıl sonra, 3 gün boyunca uygulanan günde bir infüzyon şeklinde olacaktır. Maksimum günlük doz bir infüzyondur.

Alemtuzumab size damardan infüzyon yoluyla verilecektir. 

Alemtuzumab Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Alemtuzumab’ ı aşağıdaki durumlarda kullanmayınız;

  • Alemtuzumaba ya da bu ilacın içerdiği diğer maddelerden birine (örn. Yardımcı maddeler) alerjiniz varsa 
  • İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonunuz varsa 
  • Ciddi bir enfeksiyon geçiriyorsanız
  • Aşağıdaki durumlardan herhangi biri sizde mevcutsa: 
  • Multipl skleroz haricinde başka bir ottoimmün hastalık
  • Kontrol edilemeyen yüksek kan basıncı 
  • Beyni besleyen kan damarlarında yırtılma öyküsü 
  • İnme öyküsü 
  • Kalp krizi veya göğüs ağrısı öyküsü 
  • Kanama bozukluğu öyküsü

Alemtuzumab’ı kullanırken, aşağıdaki durumlarda dikkatli olunuz;

Alemtuzumab ile bir tedavi küründen sonra diğer otoimmün hastalıklara ya da ciddi enfeksiyona yakalanma riskiniz artabilir. Bu riskleri ve onları nasıl izleyeceğinizi anlamanız önemlidir. Daha fazla bilgi için size bir Hasta Uyarı Kartı ve Hasta Kılavuzu verilecektir. 

Tedavisi Öncesi Ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Listeria Diyeti: Alemtuzumab ile tedavi edilen hastalar ayrıca listeria enfeksiyonu (bakteri bulaşmış gıdaların yenmesi sonucu gelişen bir bakteriyel enfeksiyon) gelişmesi açısından daha yüksek riske sahiptir. Listeria enfeksiyonu, menenjit de dahil olmak üzere ciddi hastalıklara neden olabilir, fakat uygun ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu riski azalmak için, Alemtuzumab tedavisinin iki hafta öncesinden başlayarak, tedavi süresince ve tedavi sonlandıktan sonra en az bir ay boyunca, az pişmiş ya da pişirilmemiş et, yumuşak peynir ve pastörize olmayan süt ürünleri tüketmeyiniz.
  • Aşılama: Alemtuzumab’ın aşılara verdiğiniz yanıtı etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Eğer standart aşılarınızın tümünü yaptırmadıysanız, doktorunuz Alemtuzumab tedavisinden önce bu aşılarınızı yaptırma gerekliliğinizi değerlendirecektir. Suçiçeği geçirmediyseniz doktorunuz bu aşıyı özellikle isteyebilir. 

Alemtuzumab Alan Hastalar Takipte Ne Tür İncelemeler Yapılmalıdır?

Alemtuzumab aldıktan sonra, herhangi bir potansiyel yan etkinin zamanında tanısı ve tedavisi için düzenli testlere yaptırmanız gerekecektir. Bu testler son infüzyondan sonraki 4 yıl boyunca devam etmelidir. 

Bu süreç boyunca aşağıdaki testler özelinde; diferansiyel tam kan sayımı, serum kreatinin, mikroskopiyi de içeren idrar tahlili, serum transaminazları ve tiroid fonksiyon testleri yapılıp, değerlendirilecektir. 

Test  Ne zaman  Ne kadar sürecek?
Kan testi (Tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, serum kreatinin) Tedavi başlamadan önce ve başladıktan sonra her ay

Son Alemtuzumab infüzyonunuzdan itibaren 4 yıl boyunca
Kan testi (Tiroid fonksiyon testleri) Tedavi başlamadan önce ve başladıktan sonra her 3 ayda bir
İdrar Testleri Tedavi başlamadan önce ve başladıktan sonra her ay
  • Alemtuzumab ile tedavi edilen hastaların herpes enfeksiyonuna (örn. uçuk) yakalanma ihtimali daha yüksektir. Doktorunuzun, herpes enfeksiyonuna yakalanma ihtimalinizi azaltacak bir ilaç reçete etmesi, bu ilacı Alemtuzumab tedavisi aldığınız günlerde ve tedaviden sonraki bir ay boyunca almanız önerilmektedir.
  • Ayrıca, serviks (rahim boynu) anormalliklerine yol açabilen enfeksiyonların görülmesi olasıdır. Bu yüzden, tüm kadın hastaların, servikal smear (rahim ağzı smear testi) gibi yıllık bir tarama yaptırması önerilmektedir. 

Alemtuzumab Tedavisinde Ne Tür Yan Etkileri Olabilir?

Aşağıda yer verilen yan etkileri yaşamanız durumunda, Alemtuzumab’ı kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz :

  • İnfüzyon İlişkili Reaksiyonlar: Bu reaksiyonlar infüzyon sırasında ya da infüzyondan sonraki 24 saat içinde gerçekleşebilir. Çoğu vakalarda reaksiyonlar hafiftir ama bazı ciddi reaksiyonlar da olabilir. Zaman zaman alerjik reaksiyonlar gerçekleşebilir. Hazımsızlık, göğüste rahatsızlık hissi, ağrı, baş dönmesi, tat duyusunda değişme, uyuma güçlüğü, soluma güçlüğü ya da nefes darlığı, düşük tansiyon, infüzyon bölgesinde ağrı vb.
  • İnfüzyon reaksiyonlarını azaltmak için doktorunuz Alemtuzumab tedavi kürünün her ilk 3 infüzyonunda size ilaç verecektir. 
  • Ciddi reaksiyonlar olması durumunda, infüzyon yavaşlatılabilir ve hatta durdurulabilir.
  • Enfeksiyonlar: Çoğu vakada bu enfeksiyonlar hafiftir ama ciddi enfeksiyonlar da gerçekleşebilir. Soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonları gibi solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu, herpes, sitomegalovirüs enfeksiyonu, pnömoni, Listeriosis/listeria meningitis (bakteri bulaşmış gıdaların yenmesi sonucu gelişen bir bakteriyel enfeksiyon) enfeksiyonu vb. karşılaşılabilir. 
  • Otoimmun Yan Etkiler: 
  • Tiroid hastalıkları: Aşırı terleme; açıklanamayan kilo alma ya da verme; gözlerde şişme; gerginlik; kalbin hızlı atması; üşüme hissi; kötüye giden yorgunluk; ya da yeni kabızlık olarak ortaya çıkabilir.
  • ITP (kanama hastalıkları): Cildinizde küçük dağınık, kırmızı, pembe ya da mor lekeler; kolay morarma, kesik olduğu zaman kanamanın durdurulmasının zor olması; normalden daha ağır, uzun ya da sık adet dönemi; menstrüel dönemler arasında kanama; diş etlerinde ya da burunda yeni ya da durması daha uzun süren kanama; ya da kanlı öksürük olarak ortaya çıkabilir.
  • Kırmızı ve beyaz kan hücreleri hastalıkları: Kan testlerinizde tanızı konmaktadır 
  • Sarkoidoz: Semptomlar arasında kalıcı kuru öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ateş, lenf nodu şişmesi, kilo kaybı, deri döküntüleri ve bulanık görme sayılabilir. 
  • Kazanılmış hemofili A (bir tip kanama bozukluğu): Kendiliğinden morarma, burun kanaması, eklemlerde ağrı veya şişlik, diğer tipte kanamalar, veya bir kesiğin normalde durması gereken süreden daha uzun süre kanaması şeklinde kendini gösterebilir.
  • Trombotik trombositopenik purpura (TTP): Açıklanamayan aşırı yorgunluk, ateş ile birlikte veya bunlar olmadan, deri altında veya ağızda kırmızı nokta şeklinde görülebilen morluklar, kafa karışıklığı, konuşma değişiklikleri, ciltte veya gözlerde sararma (sarılık), az miktarda idrar, koyu renkli idrar. olarak görünebilir. 
  • Böbrek hastalıkları: İdrarda kan (idrarınız kırmızı ya da çay renkli olabilir), ya da bacaklarınız veya ayaklarınızda şişme olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca akciğerleriniz hasar görebilir ve öksürüğünüzde kan gelebilir.

Kanama ya da böbrek hastalıklarıyla ilgili yukarıda belirtilen herhangi bir belirti ya da semptom fark ederseniz, derhal doktorunuzu arayarak semptomları bildiriniz.

Alemtuzumab hangi ilaçlarda bulunmaktadır?

Alemtuzumab, Lemtrada gibi ilaçlarda bulunur.