Multipl Skleroz ve Miyelin Hastalıkları

Natalizumab (Tysabri®)

Natalizumab nedir, nasıl etki etmektedir?

Her bir flakonundaki 15 ml konsantre çözelti, etkin madde olarak 300 mg natalizumab içermektedir (20 mg/ml). Seyreltildiğinde, infüzyonluk çözelti yaklaşık olarak 2.6 mg/ml natalizumab içerir. Bu etkin madde bir monoklonal antikor olarak adlandırılır. Bu antikorlar vücutta proteinlere bağlanarak işlev görür, böylece o proteinin zararlı etkisi ortadan kalkar. Natalizumab, multipl sklerozu (MS) tedavi etmek amacıyla kullanılır. MS, sinir hücrelerine zarar vererek beyinde inflamasyon (iltihap) oluşmasına neden olur. Natalizumab, inflamasyona neden olan hücrelerin beyninizin içerisine gitmesini engeller. Bu durum, MS’in neden olduğu (MS kaynaklı) sinir hasarını azaltmaktadır. Klinik çalışmalarda Natalizumab, MS’in özürlülüğe neden olan etkilerinin ilerlemesini neredeyse yarı yarıya yavaşlatırken, MS ataklarının sayısını da yaklaşık 2/3 oranında azaltmıştır.

Natalizumab nasıl kullanılır?

Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. Önerilen yetişkin dozu, her 4 haftada bir verilen 300 mg’dır. Buzdolabında (2°C -8°C’de) saklayınız. Dondurmayınız. Flakonu ışıktan korumak için dış kutusu içinde saklayınız. Natalizumab size verilmeden önce seyreltilmelidir. Seyreltme sonrası hemen kullanılması önerilir. Eğer hemen kullanılmazsa, seyreltilmiş çözelti 2°C -8°C’de saklanmalı ve seyreltildikten sonra 8 saat içinde uygulanmalıdır. Genellikle kolunuzdan damar (ven) içine intravenöz infüzyonla verilir. Bu 1 saat kadar sürecektir. Her zaman bu ilacı bu kullanma talimatında anlatıldığı veya doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Emin değilseniz, doktorunuzla gözden geçiriniz.

Natalizumab kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

Natalizumab ile tedaviye başlamadan önce, bu tedaviden elde etmeyi bekleyebileceğiniz yararları ve bununla ilişkili riskleri doktorunuzla tartışmanız önemlidir. Enfeksiyonunuz varsa veya olduğunu düşünüyorsanız hemen doktorunuza söyleyiniz. PML’nin dışındaki bazı enfeksiyonlar ciddi olabilir ve virüsler, bakteriler veya diğer nedenlerle meydana gelmiş olabilir. Natalizumab verilen hastalarda ortaya çıkan, PML (Progresif Multifokal Lökoensefalopati) denilen nadir görülen bir beyin enfeksiyonuna dair vakalar bulunmaktadır. PML genellikle şiddetli özürlülüğe veya ölüme yol açabilir. PML belirtileri MS atağı (relaps) belirtilerine benzeyebilir (örn. halsizlik veya görmede değişiklikler). Bu nedenle, natalizumab tedaviniz sırasında veya tedaviniz kesildikten 6 ay sonrasına kadar MS’inizin kötüye gittiğini hissediyorsanız veya yeni belirtiler gözlemliyorsanız, doktorunuza bu durumu mümkün olduğunca çabuk şekilde bildirmeniz çok önemlidir. Natalizumab ile tedaviye başlamadan önce, doktorunuz JC virüsüne karşı antikorlarınızın var olup olmadığını kontrol etmek için kan testi yapabilir. Bu antikorlar, JC virüsü ile enfekte olduğunuzun bir işaretidir. Doktorunuz tedaviniz sırasında herhangi bir şeyin değişip değişmediğini kontrol etmek için kan testini tekrarlayabilir.

Natalizumab alan hastalar takipte ne tür incelemeler yapmalıdır?

Her 6 ayda bir, antiJCV antikoru negatif olan hastaların yeniden test edilmesi önerilmektedir. Daha önce immünosupresan hikayesi olmayan düşük indeksli hastaların, 2 yıllık tedavi noktasına ulaşıldıktan sonra her 6 ayda bir test edilmesi önerilmektedir. Natalizumab ile tedaviye başlamadan önce, yakın zamanda yapılan (genellikle son 3 ay içinde) MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) referans olarak bulunmalı ve bu referansı güncel tutmak adına rutin olarak en az yılda bir kez tekrarlanmalıdır.

Natalizumab’ın ne tür yan etkileri olabilir?

Çok yaygın:

• İdrar yolu enfeksiyonu

• Boğaz ağrısı ve burun akıntısı veya burun tıkanması

• Baş ağrısı

• Sersemlik

• Kendini hasta hissetme (bulantı)

• Eklem ağrısı

• Yorgunluk

Yaygın:

• Titreme

• Kaşıntılı döküntü (kurdeşen)

• Hasta olma (kusma)

• Ateş

Yaygın olmayan:

• Şiddetli alerji (aşırı duyarlılık)

• Progresif Multifokal Lökoensefalopati (PML)

Enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda doktorunuzla görüşünüz.

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz.

Natalizumab hangi ilaçlarda bulunmaktadır?

Natalizumab, Tysabri gibi ilaçlarda bulunur.