İnterferonlar
INTERFERON BETA-1A
Interferon beta-1a nedir, nasıl etki etmektedir?
İnterferonlar, sizi hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olarak vücutta doğal olarak üretilen maddelerdir. Interferon beta-1a, içeriğinde yer alan protein, insan vücudunda bulunan interferon beta ile tamamen aynı bileşimden oluşmaktadır. Relapslar halinde seyreden Multipl Skleroz (MS) tanısı olan hastaların tedavisinde kullanılır. MS, sinir (beyin veya omurilik) hasarı ile bağlantılıdır. MS’ te vücudunuzun savunma mekanizması, kendi miyelinine -sinir liflerini çevreleyen kılıfa- karşı tepki gösterir. Miyelin zarar gördüğünde ise, beyin ile vücudun diğer bölümleri arasındaki iletişim bozulur. MS’in belirtilerine yol açan bu durumdur. Interferon beta-1a’nın, vücudunuzun savunma mekanizmasının miyeline saldırısını engelleyerek etki ettiği düşünülmektedir. Interferon beta-1a, MS’ in özürlülük etkisini yavaşlatabilir ve sahip olduğunuz relaps (tekrarlama) sayısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Interferon beta-1a nasıl kullanılır?
Haftada bir kere 30 mikrogram (0.5 ml çözelti) intramuskuler (im) enjeksiyondur. Interferon beta-1a’yı buzdolabından alınız. Ambalaj içeriğini kontrol ediniz (iğne ve iğne kapağı). Çalkalamayınız. İlacın oda sıcaklığına gelmesi için yarım saat bekleyiniz. Bu enjeksiyonu kolaylaştıracaktır. Interferon beta-1a kas içine (intramüsküler) enjekte edilir. Enjeksiyon için en uygun bölge üst ve dış uyluk kasıdır. Kalçaya enjeksiyon yapılması önerilmez. Interferon beta-1a enjeksiyonu konusunda eğitim almalısınız, kullanma talimatını okuyunuz.
Interferon beta-1a kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
Interferon beta-1a enjeksiyon kalemi, ilacın kullanıma hazır enjektörünü içerir. 2-8ºC sıcaklıkta (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Interferon beta-1a, 25°C’nin altındaki oda sıcaklığında bir haftaya kadar saklanabilir. Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
Interferon beta-1a protein esaslı olduğundan, alerjik reaksiyon oluşumunda küçük bir risk vardır. Eğer şiddetli depresyonunuz veya intihar düşünceleriniz varsa, interferon beta-1a kullanmayınız. Depresyonunuz varsa, doktorunuz size Interferon beta-1a reçeteleyebilir, ancak depresyon veya ruh halinizi etkileyen benzer herhangi problemleriniz olduğu konusunda doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir. Diğer ilaçlar ile reçetelendiğinde veya kan testi yaptırmanız gerektiğinde, interferon beta-1a diğer ilaçları veya test sonuçlarını etkileyebilir. Herhangi bir nedenle kan testleri yaptırmanız gerekirse, testlerinizin sonuçlarını etkileyebileceği için, doktorunuz veya sağlık personeline, bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz. Tedavi süresince küçük kan damarlarında kan pıhtıları oluşabilir. Bu kan pıhtıları böbreklerinizi etkileyebilir. Bu durum, interferon beta-1a kullanmaya başladıktan sonraki birkaç haftadan birkaç yıla kadar oluşabilir. Doktorunuz kan basıncınızı, kanınızı (platelet sayısı) ve böbreklerinizin fonksiyonu kontrol etmek isteyebilir. Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Interferon beta-1a alan hastalar takipte ne tür incelemeler yapmalıdır?
İnterferon kullanımına bağlı laboratuvar bozuklukları görülebilmektedir. Multipl skleroz hastalarının takibinde normal olarak istenen laboratuvar testlerine ek olarak Peg İnterferon Beta 1a tedavisinin başlatılmasından önce ve tedavi sırasında düzenli aralıklarla tam kan sayımı ve periferik yayma, trombosit sayımı, ve karaciğer fonksiyon testleri (örn. aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT)) yapılmalıdır. Ardından klinik semptomlar yoksa bu testlere periyodik olarak devam edilebilir.
Interferon beta-1a’nın ne tür yan etkileri olabilir?
Bazı kişiler, Interferon beta-1a kullanımı sonrası, kendilerini grip geçiriyor gibi hissederler. Baş ağrısı, kas ağrıları, titreme veya ateş gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler, gerçek grip değildir. Başka kişilere geçmez. Bu durum, ilacı ilk kez kullanmaya başladığınızda sık rastlanır. Enjeksiyon yapmaya devam edildiği sürece, grip-benzeri belirtiler giderek azalır.
Yaygın görülen diğer yan etkiler:
• İştahsızlık
• Halsizlik ve yorgunluk hissi
• Uyuma güçlüğü
• Depresyon
• Al basması
• Burun akıntısı
• İshal
• Bulantı veya kusma
• Deride uyuşma veya karıncalanma
• Kızarıklık, deride morarma
• Terlemede artış, gece terlemeleri
• Kaslarda, eklemlerde, kollarda, bacaklarda veya boyunda ağrı
• Kas krampları, eklemlerde ve kaslarda tutukluk
• Enjeksiyon bölgesinde ağrı, morarma ve kızarıklık
• Kan testlerinde değişiklik.
Hissedebileceğiniz belirtiler; yorgunluk, tekrarlayan enfeksiyonlar, açıklanamayan morarma veya kanamadır. Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz.
PEGINTERFERON BETA-1A
Peginterferon beta-1a nedir, nasıl etki etmektedir?
Peginterferon beta-1a, interferonun değişikliğe uğratılmış uzun etkili bir formudur. İnterferonlar vücut tarafından üretilen ve hastalık ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan doğal maddelerdir.
Peg – interferon beta-1a, erişkin hastalardaki relapslar halinde seyreden Multipl Skleroz (MS) tanısı olan hastaların tedavisinde kullanılır. Peginterferon beta-1a, vücudun kendi bağışıklık sisteminin beyin ve omurilikte hasara yol açmasını engelleyerek etki gösterir. Böylelikle hastalığın atakları azalır ve MS’in fonksiyon kaybına yol açan etkileri yavaşlar.
Peginterferon beta-1a nasıl kullanılır?
Pegİnterferon Beta 1a 125 mikrogram her 2 haftada bir (14 günde bir) subkütan (cilt altı) olarak kullanılır. Genellikle tedavide ilk doz olarak 63 mikrogram önerilir (0. Gün) ve 2. Dozda (14. Gün) 94 mikrograma çıkılır. Üçüncü dozda (28. Gün) 125 mikrogramlık tam doza ulaşılır ve tedavi tam dozla (125 mikrogram) her 2 haftada bir (14 günde bir) bu şekilde devam ettirilir. İlk 2 dozu (63 mikrogram ve 94 mikrogram) içeren bir Başlangıç Paketi mevcuttur. Her enjeksiyonun günün aynı saatinde yapılması önerilir. Enjeksiyon bölgelerinin değişimli olarak kullanılması önerilir.
Peginterferon beta-1a kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
Kan hücre sayısı, kan kimyası ve karaciğer enzim düzeylerinin belirlenmesi için kan testleri yaptırmanız gerekecektir. Herhangi bir semptom olmasa bile bu testler Peginterferon beta-1a tedavisine başlamadan önce, başladıktan sonra düzenli olarak ve tedavi sırasında da periyodik olarak yapılacaktır. Bu kan testleri MS hastalığınızı takip etmek için normal olarak yapılan testlere ek olarak yapılacaktır. Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi biri sizde varsa Peginterferon beta-1a enjeksiyonu yapmadan önce doktorunuz, eczacınız ya da hemşirenizle konuşmanız önerilir:
– Ciddi karaciğer ya da böbrek problemleri
– Enjeksiyon bölgesinde irritasyona bağlı olarak cilt ve dokularda hasar görülebilir (enjeksiyon bölgesi nekrozu).
– İlaçla kontrol altına alınamayan epilepsi ya da diğer nöbet bozuklukları.
– Kalp hastalıkları: bunlar özellikle aktivite sonrasında göğüs ağrısı gibi (anjina) semptomlara; ayak bileklerinde şişmeye; nefes darlığına (konjestif kalp yetmezliği); ya da düzensiz kalp atımına (aritmi) yol açabilirler.
– Tiroid problemleri
– Akyuvar ya da trombosit sayısının düşüklüğüne bağlı olarak enfeksiyon ya da kanama riskinin artması
Peginterferon beta-1a alan hastalar takipte ne tür incelemeler yapmalıdır?
İnterferon kullanımına bağlı laboratuvar bozuklukları görülebilmektedir. Multipl skleroz hastalarının takibinde normal olarak istenen laboratuvar testlerine ek olarak Peg İnterferon Beta 1a tedavisinin başlatılmasından önce ve tedavi sırasında düzenli aralıklarla tam kan sayımı ve periferik yayma, trombosit sayımı, ve karaciğer fonksiyon testleri (örn. aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT)) yapılmalıdır.
Ardından klinik semptomlar yoksa bu testlere periyodik olarak devam edilebilir.
Peginterferon beta-1a’nın ne tür yan etkileri olabilir?
Grip benzeri semptomlar. Bunlar gerçek grip değildir. Başkalarına bulaştırmanız mümkün değildir. Baş ağrısı, Kas ağrısı (miyalji), Eklemlerde, kollarda, bacaklarda ya da boyunda ağrı (artralji), Titreme, Ateş, Halsiz ve yorgun hissetmek (asteni), Enjeksiyon yapılan bölgede kızarıklık, kaşıntı ya da ağrı gibi yan etkiler de görülebilir.
Grip benzeri semptomların etkisini azaltmaya yardımcı olan üç basit yöntem:
1. Interferon beta-1a enjeksiyonunu hemen yatmadan önce yapın. Böylelikle etkileri uykuda atlatmış olursunuz. Ortalama olarak, grip benzeri semptomlar enjeksiyondan sonra yaklaşık 10 saatte başlar ve 12-24 saat sürer.
2. Interferon beta-1a enjeksiyonu yapmadan yarım saat bir saat kadar önce parasetamol veya ibuprofen alın ve grip benzeri semptomlar süresince almayı sürdürün. Doğru doz için eczacınız veya doktorunuzla konuşun.
3. Ateşiniz varsa, vücudunuzda yeterince su olması için bol bol su için.
Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz.
İnterferonlar hangi ilaçlarda bulunmaktadır?
İnterferonlar; Avonex, Rebif, Plegridy, Betaferon gibi ilaçlarda bulunur.